image

Slapen in een grotwoning in Matera: La Dimora di Metello

imageThebelgianabroad.com - 06 Settembre 2017 - Cindy Bellekens

Link: http://thebelgianabroad.com/slapen-in-een-grotwoning-in-matera/

Iedereen die er geweest is, zal het beamen: een bezoek aan de stad Matera is een must als je naar de Italiaanse regio’s Basilicata of Puglia reist. De talrijke grotwoningen of de ‘Sassi’ maken van de stad een van de mooiste en meest bijzondere van Italië. Als je de kans hebt, blijf dan in een grotwoning in Matera slapen. ’s Nachts worden de door de gele straatlampen verlichte Sassi gehuld in een mysterieuze sfeer. Een bijzonder logeeradresje waar wij helemaal weg van waren, is designhotel ‘La Dimora di Metello’ in het hart van de Sassi.

Van grotwoning tot stylish designhotel


Het idee om enkele leegstaande grotwoningen zonder enige nutsvoorzieningen en met poreuze structuur om te bouwen tot een stylish designhotel, het lijkt haast te gek voor woorden. Voor eigenaars Elisabetta en Nico van La Dimora di Metello heeft het bloed, zweet en tranen gekost, maar ze zijn erin geslaagd. Zo goed zelfs dat het befaamde Amerikaanse designtijdschrift Interior Design er zes pagina’s aan heeft gewijd. Ook wij waren meteen verkocht door de moderne en elegante stijl van dit kleinschalige hotel – bed & breakfast. Onze kamer was dan ook snel geboekt.

La Dimora di Metello ligt in het hart van de Sassi van Matera. Dit deel van de stad is een ‘zona a traffico limitato’, dus mag je er als toerist niet met de auto komen. Alleen om de valiezen uit te laden wordt een uitzondering gemaakt, mits je je nummerplaat doorgeeft aan de hoteluitbater. Nadien zoek je zelf een parkeerplaats buiten de Sassi of laat je je wagen voor de prijs van €20 naar een beveiligde parking brengen. Wij gingen voor de tweede optie. Op de vertrekdag werd onze wagen netjes opnieuw naar het hotel gebracht.

Als je bij La Dimora di Metello slaapt, ben je het best goed ter been. Want het hoger gelegen designhotel bereik je uitsluitend via een steile stenen trap. Bij temperaturen van bijna 40°C moesten wij er even bij puffen en zweten, maar dankzij de hartelijke ontvangst van eigenares Elisabetta en het prachtig ogende interieur was dat meteen vergeten.

Bij La Dimora di Metello vind je vier luxekamers, een gemeenschappelijke ruimte en een spa (die in oktober 2017 opent). De kamers hebben allemaal een eigen terrasje vanwaar je uitkijkt op de oude stad. Bijzonder om te weten is dat elke kamer vroeger een afzonderlijke grotwoning was. Om de grotten (kamers) langs binnen te kunnen bereiken, moest een lange gang worden gecreëerd.

Wanneer gastvrouw Elisabetta ons over de moeizame renovatiewerken vertelde, beseften we pas echt in wat voor een pareltje we sliepen. “Welgeteld tien jaar heeft het renovatieproject geduurd”, zei een licht geëmotioneerde Elisabetta. “Daarbij moesten plannen vaak om praktische redenen gewijzigd worden en klussen meermaals worden overgedaan”. Vooral de vloer bleek een heus huzarenstukje.

Onze (grot)kamer

“Wauw”, was het eerste woord dat ik uitsprak als we onze kamer binnenkwamen. De moderne inrichting van de duplex-driepersoonskamer waarin we sliepen, was helemaal mijn ding. De combinatie van houten elementen en lichte materialen gaf een gevoel van rust. Heel bijzonder waren de tufstenen muren en het gewelfde plafond, waarmee de aardse sfeer van de grotwoning werd gerecreëerd.

In de Agapta-kamer vind je op het gelijkvloers een ruim tweepersoonsbed en een eenpersoonsbed. Een ijzeren trap leidt naar de badkamer op de eerste verdieping. Die is uitgerust met een ruime regendouche, twee lavabo’s en een toilet. Op de kamer zijn faciliteiten aanwezig waaronder wifi, een flatscreen-tv, een minibar, een kluisje, airco en een elektrische waterkoker. Handig was de valiesdrager, en als vrouw vond ik de grote spiegel een extra pluspunt.

Heerlijk ontbijten


Het ontbijt is voor mij het meest gezellige moment tijdens een hotelverblijf. En dat was bij La Dimora di Metello niet anders. Het ontbijt stond in buffetvorm uitgestald in de gemeenschappelijk ruimte. Er was een ruime keuze tussen zoute gerechten en zoetigheden, en waar ik ’s morgens naar snak, heerlijk vers fruit. Een pluspunt waren de lokale producten op het buffet, waaronder het typische brood van Matera, focaccia met aardappelen en tomaten en koekjes zoals scorzette en strazzate. Verder was er fruitsap, water, thee en koffie zoals we hem wensten: caffè, cappuccino, americano… Ja, ik hou ervan!
flagHome